pdf Обавештење о донетом решењу о сагласности на студију о процени утицаја затеченог стања на животну средину : “ТЕЛЕКОМ” doo из Београда- Проширење базне станице мобилне телефоније у БДП

Република Србија
Аутономна покрајина Војводина
Општина Врбас
ОПШТИНСКА УПРАВА
Одељење за урбанизам и просторно планирање,
стамбенo-комуналне послове и заштиту животне средине
Одсек за заштиту животне средине и енергетски менаџмент
Број: 501-12/2023-IV/05
Датум: 13.7.2023. године
ВРБАС

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

о донетом решењу о сагласности на студију процене утицаја затеченог стања на животну средину

Општинска управа општине Врбас, Одељење урбанизам и просторно планирање, комунално-стамбене послове и заштиту животне средине, Одсек за заштиту животне средине и енергетски менаџмент је за поднет захтев за давње сагласности на студију о процени утицаја затеченог стања на животну средину, који је поднео носиоц пројекта “ТЕЛЕКОМ СРБИЈА” предузеће за телекомуникације  а.д.;  Дирекција за технику; Сектор за бежичну приступну мрежу (ПИБ 100002887; МБ17162543), из Београда, Булевар уметности 16а, у поступку одлучивања по истом, донело Решење о сагласности на студију о процени утицаја затеченог стања на животну средину од 10.7.2023. године.

Решењем о сагласности на студију о процени утицаја на животну средину:

  • Дата је сагласност на Студију процени утицаја затеченог стања на животну средину, број СТУ-15558/23 од 11.5.2023. године, израђена од стране ПМФ Нови Сад; Лабораторија за испитивање радиоактивности узорака и дозе јонизујућег и нејонизујућег зрачења, из Новог Сада, Трг Доситеја Обрадовића 4 (одговоран израђивач, Небојша Крстић, дипл.инж.ел- мастер, одговорно лице, проф. др Душан Мрђа, шеф лабораторије, за пројекат- Проширење базне станице мобилне телефоније „НС45 НСУ45 НСЛ45 НСО45 НСЈ45 БАЧКО ДОБРО ПОЉЕ“ на локацији у Бачком Добром Пољу, на решеткастом стубу у дворишту јавног објекта „Дом културе“ у Улици маршала Тита 120, на катастарској парцели број 1/2 к.о. Бачком Добром Пољу, на којој је Месна заједница носилац права над објектима и земљишту, укупне израчне снаге новог извора: за систем UMTS2100 је 767,4W, за LTE2100 je 1161,4W, зa LTE1800 je 2317,4W, зa GSM900 je 527,2W за LTE800 je 1127,2W који се додаје по сектору.
  • Обавезан је носилац пројекта, да пројекат изведе и редовно експлоатише у свему у складу са постојећим прописаним мерама и условима за заштиту животне средине и посебно предвиђеним мерама за ову врсту пројекта, за околности дефинисане у предметној Студији, тачка 8 - Опис мера предвиђених у циљу спречавања, смањења и отклањања штетног утицаја на животну средину:
  • Мере предвиђене законском регулативом (1. Опасности при поставњању и коришћењу електричних инсталација: Заштита од директног додира делова који су стално под напоном; Заштита од индукованог додира; Заштита од индиректног додира; Заштита од опасности пожара или експлозије; заштита штетног дејства статичког електрицитета; Заштита од утицаја берилијум оксида; Заштита од штетног дејства насталог услед пражњења атмосферског електрицитета; Заштита опасности нестанка напона у мрежи; Опасности и штетности од последица недовољне осветљености; Заштита од неопрезног руковања; За монтажу антена на антенском носачу; Заштита од механичког оштећења; Заштита од опасности продора прашине, влаге и воде и електричне инсталације), 2. Опште обавезе: Обавезе извођача радова; Обавезе носиоца пројекта);
    • Мере током извођења грађевинских радова;
    • Мере услучајуредовног рада;
    • Мере у случају удеса;
    • Мере по престанку рада базне станице;
    • Мере заштите од нејонизујућег зрачења;
    • Обавезан је носилац пројекта, да при раду и редовном експлоатисању складишта за вештачко ђубриво, као и по трајном престанку рада истог спроводи Програм праћења утицаја на животну средину дефинисаног у предметној Студији, тачка 9. и добијене податке редовно доставља Агенцији за заштиту животне средине и надлежноj инспекцији за заштиту животне средине.

Донето Решење о сагласности на студију о процени утицаја на животну средину предметног пројекта је коначно. Против овог решења, подносилац захтева и заинтересована јавност могу покренути управни спор, сходно одредбама члана 26. Закона о процени утицаја на животну средину средину („Службени гласник Републике Србије“, број 135/2004 и 36/2009).

Увид у донето решење се може извршити у просторијама овог Одељења, Маршала Тита 89, спрат 3, канцеларија број 10, у периоду од 15 дана од дана објављивања, сваког радног дана у временском периоду од 10-13 часова или преузети са https://urbanizam.vrbas.net/zastita-zivotne-sredine/info-zzs/procena-uticaja-zs .

Ово Обавештење се објављује на основу члана 25. Закона о процени утицаја на животну средину („Службени гласник Републике Србије“, број 135/2004 и 36/2009).